Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loginizer domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/muzikveo/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
KATILIMCILAR – Müzik Otizm

KATILIMCILAR

IZOT-Logo-Tr-Beyaz2013 yılında 4 katılımcı ile çalışmalarına başlayan İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, yaklaşık 40 otizmli çocuk ve genç ile çalışmalarına devam etmektedir. Yaş ortalaması 21 olan toplulukta 12 yaşından 35 yaşına kadar otizmli bireyler bulunmaktadır. Grubun profili ilkokuldan üniversiteye kadar geniş bir skaladadır. Üniversite mezunu 2 öğrencimiz, üniversitelerin müzik bölümlerinde okuyan 5 öğrencimiz, Güzel Sanatlar Liselerine devam eden 4 öğrencimiz, kaynaştırma eğitimi alan ve özel eğitim kurumlarına devam eden birbirinden yetenekli ve renkli öğrencilerimiz vardır.

Eren SAYIN (1986-2020) KALBİMİZDESİN…

Ekim 1986’da İzmir doğdu. Eren’e otizm tanısı yaklaşık 3,5 – 4 yaşlarında konuldu. 7 yaşına kadar pek konuştuğunu söyleyemem. Bildiği kelimeler l5 veya 20’yi geçmiyordu. 7 yaşında özel eğitime başladı ve 15 yıl özel eğitime gitti. 9 yaşında ilkokula başladı, özel alt sınıfta 8 yıl okudu ve mezun oldu. Müzik dinlemeyi ve gezmeyi çok seviyor. En sevdiği sanatçılar Sezen Aksu, Ferhat Göçer, Mustafa Ceceli, İlhan İrem ve Barış Manço. Konuşmadaki cümleler tam düzgün olmamasına rağmen ezberi çok kuvvetli olduğundan şarkıları kolaylıkla ezberleyip söyleyebiliyor.  Kavgalı ortamlardan çok korkar ve rahatsız olur. Sevgi doludur, sevgisini o kişiye sarılıp öperek gösterir. Utangaç olduğu için benim dışımdaki kişilerle göz teması kurmaktan kaçınır. Yüksek seslerden rahatsız olmasına rağmen İZOT’a başladığından bu yana bu problemi farkında olmadan kendiliğinden yenebildiği için çok mutluyuz. 2015 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alan Eren Sayın’ı, Mart 2020’de yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kaybettik. Gülen yüzü ve güzel sesiyle her zaman kalbimizde olacak (Annesi Selma Sayın).

Ataberk AKÇAY (Korist)

Nisan 1995’te İzmir’de doğdu. İki buçuk yaşındayken daha konuşamıyorken bir yolculuk esnasında tabelaları sonra da apartman numaralarını okumaya başladı, bu durum bizi çok şaşırttı. Üç yaşında ne konuşup ne de yürüyordu. Bu durumu doktora sorduğumuzda “Halit kıvanç bile yedi yaşında konuştu” demişti. Sonra ablamın tavsiyesi ile bir psikoloğa gittik ve Ataberk’e otizm tanısı konuldu. Üç buçuk yaşındayken özel eğitime başladık ve çok faydasını gördük. Çok büyük ilerlemeler oldu; göz teması ve iletişimi oldukça ilerledi. İlköğretimini kaynaştırma öğrencisi olarak bitirdi. Sonrasında Göztepe Anadolu Meslek Lisesi Fotoğrafçılık ve Grafik Bölümü’nü kaynaştırma öğrencisi olarak başarı ile tamamlayıp lise diplomasını aldı ve işyeri açma hakkına sahip oldu. Şarkı söylemeyi çok seven ve hafızasında birçok şarkı olan Ataberk, Kasım 2016’dan bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Babası Süha Akçay).

 

Barış BAĞDATLI (Korist)

Ekim 1997’de İzmir’de doğdu. Küçük yaşta otizm tanısı aldı. 2006 yılında 11 eserden oluşan ilk kişisel resim sergini açtı. Ege Üniversitesi yüzme havuzunda özel sporcular kulüp yüzücüsü oldu. 2012 yılında kendi yaş ve engel grubunda 50m. serbest yüzerek Türkiye 1.’si, 2013 yılında 50, 100, 200m. serbest yüzerek Türkiye 2. ve 3.’sü oldu. Temel jimnastik yanısıra bisiklete binmeyi ve masa tenisi oynamayı öğrendi. 2 yıl hafta sonları 4 kişilik engelli çocuk grubu ile perküsyon dersleri aldı, burada nota ile org çalmaya başladı. ‘Otizmle Dans Projesi’nde resim ve drama  etkinliklerine katıldı. İlk ve orta öğrenimini tamamlayan Barış, Anadolu Meslek Lisesi El Sanatları Bölümü’nden kaynaştırma öğrencisi  olarak 2016 yılında mezun oldu.  2013 yılından bu yana da İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Babası Kemal Bağdatlı).

Batuhan KAŞDEMİR (Korist)

Temmuz 1996’da Ankara’da doğdu. 2.5 yaşlarında hafif otizm teşhisiyle yoğun olarak özel eğitime başladık. Batuhan’ın bebeklikten itibaren tek tek kelimeleri vardı ve uyumlu bir çocukluk dönemi geçirdik. Çabuk öğreniyordu. Ankara Ziraat Mühendisleri İlköğretim Okulu’ndan kaynaştırma öğrencisi olarak mezun oldu. Şimdi İzmir’de yaşıyoruz. Bebekliğinden bu yana müziği seviyor ve dinliyor. Volkan Konak hayranıdır. Piyano ve şan dersleri alıyor. Nisan 2013’ten bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Hale Kaşdemir).

Batuhan Kaşdemir’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Batuhan KİL (Çello)

Aralık 1994’te Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde doğdu. Doğuştan görme engelli olan Batuhan, 4 yaşına geldiğinde otizm tanısı aldı. 2000 yılında özel eğitim rehabilitasyon merkezinde eğitim almaya başladı. İzmir RAM tarafından yapılan sınav sonrasında ilköğretime başlaması uygun görüldü. İlk ve orta öğrenimini İzmir Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu’nda tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra müziğe olan yatkınlığı ve mutlak (absolut) kulağa sahip olduğu anlaşılan Batuhan, İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavına girdi. 230 öğrenci arasından sınavı birincilikle kazandı. Dört yıllık lise öğrenimini okul üçüncüsü olarak Haziran 2014’te tamamladı. Yaşar Üniversitesi Engelsiz Müzik Okulu’nda burslu kursiyer olarak eğitim aldı. Eylül 2017’de Kanada’nın Vancouver şehrinde gerçekleşen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde 18 yaş üstü Performans Sanatları kategorisinde Dünya ikinciliği ödülünü kazandı. Lise eğitiminden sonra üniversite eğitimi için ailesinin 5 yıl boyunca verdiği mücadelelerden sonra, Ağustos 2019’da girdiği yetenek sınavında başarılı olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü lisans öğrencisi oldu. Batuhan’ın en büyük ideali iyi bir müzisyen, sanatçı ve icracı olmak. İyi derecede piyano, çello ve ud çalıp, çeşitli konserlerde sahne almış olan Batuhan, 2015 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda çello çalıyor (Babası Aydın Kil).

Batuhan Kil’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Beril ZORLU (Piyano)

Ağustos 1998’de İzmir’de doğdu. 2 yaşından bu yana otizm tanısıyla özel eğitim alıyor.  Kaynaştırma öğrencisi olarak Konak 9 Eylül İlköğretim Okulu’nu tamamladıktan sonra 2013 Eylül ayında girdiği İzmir Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü yetenek sınavını birincilikle kazandı ve 2017 yılında mezun oldu. Yurtiçi ve yurtdışında verdiği bireysel konserlerin ardından girdiği yetenek sınavında başarılı olarak üniversiteyi kazandı. Eylül 2018’den bu yana İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde lisans eğitimine devam ediyor.  Çok küçük yaşlardan beri müzik yeteneği dikkat çekmesine rağmen 4-5 farklı eğitmenle yapılan çalışmalara iletişim problemleri nedeniyle devam edemedik. 2011 Mart ayında Müzik Öğretmeni Zehra Cingöz ile başladığımız çalışmalar ve 2013 Şubat ayından bu yana Müzik Öğretmeni Dr. Orçun Berrakçay ile yaptığı çalışmalarda gösterdiği gelişmeler Beril’in kendi özgüveni açısından çok değerlidir. Ekim 2013’ten bu yana da Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Öğretmenimiz Müge Altınok ile yapılan çalışmalar Beril’in müziksel ve sosyal gelişimi için çok önemlidir. Yanı sıra toplumsal yaşamda ve belki ilerleyen dönemde öğretim hayatında ona önemli katkılar sunacaktır. Müzik, otizmli bireylerde sıkça görülen bir özel yetenektir, ancak bu yeteneğin gelişimini destekleyen bir eğitim verilmesi nadiren sağlanabilmektedir. Bu nedenle alanda çalışan müzik eğitmenlerini, müzik yeteneği olan otizmli bireylerin ailelerini ve tüm kamuoyunu güzel başarı örnekleri ile tanıştırmak istiyoruz (Annesi Yeşim Zorlu / ODER Otizm Derneği Başkan Yardımcısı).

Beril Zorlu’nun çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Berkay SOY (Bateri)

1993 İzmir’de doğdu. Berkay, ağır engeli olan Cornelia de Lange tanısı konmuş olan ve üç yıl önce 23 yaşında yitirdiğimiz abisinden 4 yıl sonra dünyaya geldi. Otizm tanısı 18 aylıkken kondu. O süreden itibaren bireysel ve grup olarak özel eğitim almaya başladık ve halen devam ediyoruz. Hiperaktif olması nedeniyle spor eğitimi almasının onun için iyi olacağı düşüncesi ile spor eğitimine 9 yaşında başladık ve halen devam ediyoruz. Basketbol, yüzme, masa tenisi, aletli pilates ve atletizm, geçmişte başlayıp halen devam ettiğimiz spor aktiviteleridir. Spor eğitiminden çok olumlu döngüler elde edilmiştir. Ayrıca, İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nun kurulmasından bu yana yaklaşık iki yıldır çalışmalara bateri çalarak katılım sağlamaktadır. Bunun yanı sıra iki yıldır da Yaşar Üniversitesi Engelsiz Müzik Okulu öğrencisi olup, orada da bireysel ve grup müzik çalışmalarına devam etmektedir. Bisiklet binmekten, yurt içi ve yurt dışı seyahat etmekten çok hoşlanan Berkay, sosyal ortamlarda bulunmaktan büyük mutluluk duymakla, otizmin sosyalleşme problemini yenmiştir. Koromuzun bunda katkısı büyük olmuştur (Annesi Sema Üzel).

Berkay Soy’un çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Beyza Nur DOĞAN (Korist)

Şubat 2004 tarihinde Denizli’de doğdu. 14 aylıkken doktor muayenesi sonrasında otizmli olabileceği söylendi.. 2 yaşından 6 yaşına kadar gölge ablayla kreşe tam gün devam etti, iki yıl Doğa Koleji Anaokulu’na gitti. 4 yaşındayken bale ve piyano dersleri aldı. İzmir’de Nöroloji Uzmanı Dr. Hasan Tekgül tarafından yaygın gelişimsel bozukluk tanısı aldı. 2010 yılından bu yana özel eğitim alıyor. 2011 yılında Atipik otizm tanısı alarak ilkokula başladı. Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına devam ediyor. Sosyal becerileri akranlarıyla aynı zamanda olmasa bile; gezmeyi, alışverişi, sinemayı ve bowling oynamayı çok seviyor. 2015 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Özlem Özgen).

Bilgehan KARADEMİR (Korist)

Mart 2001’de İzmir’de doğdu. Kendi halinde, sakin, oyuncaklarıyla oynayan mutlu bir bebekti. 4 yaşlarında anaokuluna yazdırmaya gittiğimde oradaki öğretmeni Bilgehan’da bir farklılık olduğunu, çocuklarla oynamadığını söyleyerek bir psikiyatri doktoruna götürmemi önerdi. Bu dönemde elektrikli eşyalara karşı takıntı derecesinde ilgisi vardı. Örneğin; oyuncakçı yerine elektrikli eşyalar satılan yerler ilgisini çeker, bizi oraya sürüklerdi. Her seferinde duy, ampül, el feneri, kablo vb. şeyler aldırırdı. Otobüsle ve arabayla seyahat ederken 5. Kattaki evin balkonunda olmayan lambayı görür, orayı parmağıyla gösterip, “lamba takmamız gerekiyor” derdi. Misafirliğe gittiğimizde tüm odaları gezip lambaları kontrol ederdi. Sandalyeye çıkıp avizedeki ampülleri çıkarıp takardı. Oynasın diye eline bozuk el feneri verirlerdi, nasıl yapardı bilmiyorum ama oynarken tamir edip çalıştırırdı. Bir gün evde ampülleriyle oynarken birisi patladı ve eline cam battı. O gün bu gündür ampül takıntısından kurtulduk. 4,5 yaşında çocukluk otizmi tanısı konuldu. Hemen özel eğitime başladık. Aynı zamanda kulaklıkla müzik terapisi aldık, fakat bir faydasını görmediğimiz için bıraktık. İki ayrı anaokuluna devam ettik. Bilgehan şu an (2015-2016) kaynaştırma öğrencisi olarak ortaokul 7. sınıfa devam ediyor. Bilgehan 3 yaşından bu yana yüzmeyi ve müziği çok seviyor. Tam gün müzik dinliyor. Şarkıları dinlerken ezberliyor, bazen hiç bilmediğim şarkıları duyduğunda söylemeye başlıyor, beni şaşırtıyor. Ezberi çok iyi olduğu için okulda derslerini de ezberliyor ve sözlü olarak not alıyor. 4. Sınıfta takdir, 5. Ve 6. Sınıfta teşekkür belgesi aldı. El becerisi oldukça iyi, eğitilirse bir çok şey yapabilir diye düşünüyorum. Basketbola merak sarmaya başladı, sayı atmaya başladı. Yemek yemeyi; özellikle de mantı, pizza, tavuk ve dondurmayı çok seviyor. Küçük yaştan bu yana piyano eğitimi alan Bilgehan, 2013 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Özlen İmrak).

Bilgehan Karademir’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Bora ESİN (Bas Gitar)

Bora 1987 yılında Almanya’nın Remscheid şehrinde doğdu. 2,5 yaşında görme ve duyma problemleri nedeniyle gittiğimiz doktorumuz; Bora’da ince motor becerilerinde eksiklik ve öğrenmede gecikmeler olduğunu söyledi. Asperger sendromu tanısı konuldu. Bir yıl kadar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde bireysel konsantrasyon ağırlıklı destek aldı. 1990 yılında Türkiye’ye döndük ve Bursa’ya yerleştik. Bora 3,5 yaşında anaokuluna başladı. Bir arkadaş tavsiyesi ile tanıştığımız özel eğitimcimizin çok faydasını gördük. Desteğinden dolayı kendisine minnettarım. İlkokula başlama döneminde Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde yapılan testler sonucunda kaynaştırma sınıfında devlet okuluna başlayabileceğini söylediler. 1.Murat ilkokulu’na kaydolduk. Bora okuma yazmayı tahminimizden çabuk çözdü ancak, yazıları karışık yazmak gibi bir özelliği vardı. Matematik, dikkatini toplama ve sosyal yönleri yaşıtlarına göre oldukça zayıftı, buna rağmen pratik zekası her zaman geçerli oldu. Canı acıdığında bazen hiç tepki vermiyor hatta ağlamıyordu. İlkokulda içine attığı, bize anlatamadığı çok şey var kanısındayım, İlköğretimden mezun oldu ve liseye devam etmek istemedi. O dönem Bora için uygun özel eğitim veya meslek okulu olmadığı için ne yazık ki eğitimimize devam edemedik. Müziğe ilgisinin olduğunu farkettiğimizde özel bas gitar dersleri almaya başladı. Hayvanları çok sevdiği için ve sosyal yönü iyi olduğu için; spor, tenis ve atlı binicilik dersleri aldı. 2016 yılında İzmir’e taşındık. İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu ile tanışmamız bizim için hayatımızın önemli bir dönüm noktası oldu. Başka hiçbir grupta yer almak istemezken, hatta şiddetle tepki gösterirken; burada hem kişisel, hem de müzikle sosyalleşmek anlamında kendini bu sosyal ortama ait hissetmesi, mutlu olması, bizim için tarif edilemez güzel bir duygu, değerli İZOT eğitimcilerine ve grubuna minnettarlığımız sonsuzdur (Annesi Hüsniye Esin).

Caner SERİN (Korist)

1987 yılında Ankara’da doğdu. 2 yaşında otizm tanısı aldı. Hemen kreş eğitimine başladık. Ondan sona ilkokul ve ortaokula devam etti. Caner’in en önemli tarafı müzikti. 3 yaşındayken müziği kapattığımızda ağlayan bir bebekti. 10 aylıkken TRT’de yayınlanan Hikmet Şimşek’in klasik müzik konserlerini takip ederdi ve hiç kaçırmazdı. Böyle başlayan bir müzik sevgisi daha sonra yaşam biçimi oldu. Anneannesi onun müzik sevgisini görünce bir org hediye etti. Aslında bütün yolu anneanne açtı. Müzik yolculuğu böylelikle başladı. Hem anaokulunda hem de daha sonra gittiği bütün okullarda müzik öğretmenleri müzik kulağının çok iyi olduğunu söylediler. Caner her müziği dinlemezdi. Çok sıkı bir klasik müzik dinleyicisiydi. Biz de bunu pekiştirmek adına kasetler alıp dinletirdik. Gaziantep’te konservatuar son sınıf öğrencileriyle hafta sonları keyifli zaman geçirsin istemiştik. Ama daha sonrasında baktık ki Caner bu işte ilerleyecek. Bir gün bir arkadaşımızın evine gittiğimizde orada piyano gördü. Piyanoyu daha önce denememiştik. Org ile çaldığı eserleri piyano ile çalmasını istedik, piyanoda direkt olarak hiç sıkıntısız çaldı. Bu olayı annemle paylaştığımda ertesi gün Ankara’dan Gaziantep’e piyano gönderdi. Böylelikle piyano serüveni başlamış oldu.  2008 yılında Hamdi Hikmet Geçin hocasından dersler aldı. Caner’in müzik hayatı ondan sonra farklı bir boyuta girdi. 3 Nisan 2010 tarihinde Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde verdiği ilk kişisel piyano dinletisini verdi. 2 Nisan 2011’de aynı yerde verdiği ikinci dinletinin ardından, 29 Nisan 2012’de Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Delmenhorst kentinde, bu kentteki Gaziantepliler Derneği öncülüğünde ve Delmenhorst Yerel Yönetimi’nin işbirliği ile “Im Kleinen Haus”da Mozart, Brahms ve Diabelli’nin ölümsüz eserlerini seslendirdi. Yurda dönüşünde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Gaziantep Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “1. Piyano Şenliği”nin onur konuğu, dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay’dan bir gün sonra sahne alarak yine ünlü bestecilerin eserlerini seslendirdi. 18 Mayıs 2012’de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gaziantep Şubesi’nin 1. Kuruluş Yılı Etkinlikleri’nde Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde bir dinleti sundu. 29 Kasım 2014’te Ankara’da Başkent Üniversitesi’nde piyano resitali verdi. Haziran 2017’de Slovakya’da bir resital verdi. Ekim 2017’de Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali’ne katıldı. Mayıs 2018’de Makedonya’nın Ohrid şehrinde gerçekleştirilen bir festivalde sahne aldı. Ailesiyle bitlikte 2017 yılında İzmir’e taşınan Caner, piyano ve gitar çalışmalarına devam ediyor.  Ekim 2017’den bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alan Caner, 2019 yılında Bendeniz prodüktörlüğünde “Uyanış” isimli ilk profesyonel albümünü çıkardı. Annesi Filiz Serin ile birlikte “Hasret” şarkısına Mardin’de klip çekti. (Annesi Filiz Serin).

Caner Serin’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Cenk EYİ (Korist)

Ocak 1993’te İzmir’de doğdu. 2,5 yaşında otizm tanısı alarak özel eğitime başladı. 3 yaşında kendi kendine önce okumayı sonra da yazmayı öğrendi. Bir süre yüzme eğitimi aldı, il birincisi olup Türkiye Şampiyonası’na katıldı. Çok güçlü bir hafızaya sahip olan Cenk, duyduğu hiçbir şeyi unutmuyor. Müziği çok seviyor, iyi bir müzik kulağına sahip, şarkıların sözlerini ezberlemesi için bir kez dinlemesi yeterli. Her türlü müziği dinliyor, özellikle klasik müziği çok seviyor. Annesi klasik müziğin Cenk üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylüyor. 2013 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’na korist olarak görev alıyor (Annesi Zuhal Nurer).

Cenk Eyi’nin çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Çağatay TANIK (Korist)

Kasım 2000’de İzmir’de doğdu. 2.5 yaşında otizm tanısı aldı ve özel eğitime başladı. Halen Buca 9 Eylül Özel Eğitim Merkezi’nde eğitim alıyor. İlk ve Orta Öğrenimini İzmir Menemen Emiralem Atatürk Orta Okulu’nda kaynaştırma öğrencisi olarak tamamladı. Okuma, yazma, spor, resim ve müzik dersleri aldı. Şu an kaynaştırma öğrencisi olarak İzmir Konak Nevvar Salih İşgören Cumhuriyet Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Sanat ve Tasarım Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldu. İyi derece Masa tenisi ve basketbol oynuyor. Ayrıca bisiklet sürüyor ve yüzüyor. Müzik eğitimine, ritim ve nota öğrenerek orta okulda ve özel eğitimde başladı. Def, flüt ve melodika çaldıktan sonra piyano eğitimine başladı.  Ekim 2016’dan bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Sevda Tanık).

Doğa TIRPAN (Piyano)

Ağustos 2000’de İzmir’de doğdu. 3 yaşında otizm tanısı aldı. 11 yaşında absolut kulak olduğu farkedildi ve piyano eğitimine başladı. Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı’nda 2 yıl, Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde 2 yıl, Mozart Akademi’de 2 yıl müzik eğitimi aldı. Birçok piyano festivaline katıldı. 2016 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda piyanist olarak görev almaya başladı. Haziran 2016’da İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması’nda 2 ayrı ödül aldı. Temmuz 2016’da İzmir Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavını birincilikle kazandı ve eğitimine hala burada devam ediyor. Eylül 2017’de TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle İZOT’la birlikte Budapeşte ve Viyana’da sahne aldı. Mayıs 2018’de Kazakistan’ın başkenti Astana’da Yunus Emre Enstitüsü’nün katkılarıyla 2 konser verdi. Haziran 2018’de ise Kazakistan’ın Aktau şehrinde düzenlenen Mangistau Özel Çocuklar Müzik Festivali’nde Dr. Orçun Berrakçay ile birlikte Türkiye’yi temsil etti. Festival kapsamında Aktau Başkonsolosluğu’nda da bir konser verdi.  Ağustos 2019’da Yunanistan’ın Alexandroupolis şehrinde düzenlenen 1. Uluslararası Otizm Buluşması’nda sahne aldı. Her yıl çeşitli müzik ve piyano festivallerine katılımı devam ediyor (Annesi İkbal Tırpan).

Doğa Tırpan’ın çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Doruk GÜNGÖR (Korist)

Eylül 1994’te İzmir’de doğdu. Doruk, 1,5 yaşına kadar normal bir yaşam sürdü. O günden sonra ise zamanla içine kapandı, hareketleri değişti. Doruk Güngör’e 2,5 yaşındayken otizm teşhisi koyuldu. Henüz 3 yaşındayken okuma yazmayı öğrendi, 4 yaşına geldiğinde dört işlemi söktü, 5 yaşında ise notaları anında deşifre ederek çalıp söyleyebiliyordu. Türkiye’de henüz kaynaştırmalı eğitim yokken ailesinin büyük çabalarıyla akranlarıyla beraber ilkokula başladı. Herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini birkaç saniyede biliyor ve telefon numaralarını da hafızasında tutabiliyordu. Ortaokul ve liseyi başarıyla bitiren Doruk, geçen yıl girdiği üniversite sınavında Yaşar Üniversitesi Grafik ve Tasarım Bölümü’nü yüzde 50 bursla kazanmayı başardı. Üniversitede İngilizce hazırlık sınıfını birçok arkadaşından yüksek not alarak tamamlayan Doruk, Haziran 2017’de üniversiteden mezun oldu. İzot’un kadrosunda kurulduğu günden bu yana korist olarak görev alıyor (Annesi Semra Güngör).

Doruk Güngör’ün çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Doruk SEÇER (Korist)

1998 yılında İzmir’de doğdu. 1,5 yaşına kadar normal gelişim gösterirken; ismine tepkisizlik, dönen eşyalara ilgi, ayak uçlarında yürüme ve iletişim kurmada gerilik gözlemlerimiz ile hastaneye başvurduk. Yaygın Gelişimsel Bozukluk tanısı aldık. Devamında yoğun bir özel eğitim programına başladık.  3,5 yaşında okuma yazmayı öğrendi. 5 yaşlarında İngilizce öğrendiği ve diğer yabancı dillere de eğilimi olduğu eğitime gelen uzmanlarca tespit edildi. Kaynaştırma eğitimi süresince özel eğitim, yüzme, halk oyunları ve müzik çalışmaları devam etti. Tüm eğitimlerimiz sonucunda temasa karşı direnci, dönen objelere karşı yoğun ilgisi ve ismine tepkisizlik kalmadı. Org ile başlayan müzik çalışmaları 2017 yılında İzmir’e taşındıktan sonra İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’na katılmamızla devam etti. Absolut kulağa sahip olan Doruk; piyano ve gitar öğreniyor, İZOT içinde de korist olarak yer alıyor (Annesi Banu Altıparmak).

 

Ece KULABOĞA (Korist)

2003 yılında İzmir’de doğdu. 18 aylıkken tanı aldı. Özel eğitime çok erken başlamasına rağmen 5 yaşına kadar hiç konuşması yoktu. Sonra tek tek kelimeler başladı. Şimdi 17 yaşında bilinçli kullandığı kelime 20-25 tane kadar. Özel eğitime hala devam ediyor. Ama ona her zaman en iyi gelen, onu en mutlu eden şey “müzik” oldu. Özellikle İZOT ile yolu kesiştiğinde hayatı olumlu yönde çok değişti. Daha önce eğitimlerinde sadece birebir özel eğitim öğretmeniyle beraber eğitim yaparken, İZOT’a katılınca bir gruba dahil oldu. Yaşıtlarıyla beraber yaptığı bu sosyal aktivite Ece’yi çok geliştirdi. Öncesinde grupla beraber hareket edemeyeceğini ve çalışmalarında sabır gösteremeyeceğini düşünürken, müzik sayesinde grup içinde uyumlu olmayı ve onun için imkansız olan “sabretmeyi” öğrendi.
Ece konuşmamasına rağmen bir çok şarkının sözlerini ve ezgilerini çok iyi ezberliyor.
Bunun dışında masa tenisi oynuyor, yüzüyor, bisiklete biniyor ve buz pateni yapıyor (Annesi Buket Şakar)

Ece Kulaboğa’nın çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Efe ÜNAL (Korist)

Mart 2003’te İzmir’de doğdu. 2.5 yaşına kadar diğer tüm çocuklar gibiydi. Ama ne olduysa bu yaştan sonra oldu. Ya da biz o zaman bir şeylerin ters gittiğini farkettik. İsmiyle seslendiğimizde bakmıyordu, acıya karşı da çok dirençliydi. Hissedip hissetmediğini anlamak için kaba etine toplu iğne batırdığımız oldu. İki defa ‘era’ testi yaptırdık kulakları duyuyor mu diye. 7 yaşına kadar “Anne – Baba ve Fa (su demekti eğer Faaaa derse deniz anlamına gelirdi) diyordu, bir de her şeye “ede” dediğini hatırlıyoruz. 7 yaşına kadar anaokuluna devam etti. Orada her türlü etkinliğin içinde yer aldı. Mesela konuşmuyor olmasına rağmen ‘korodaydı’.  7 yaş gibi bir gün Seferihisar yolunda  nostaljik şarkılar söyleyen Göksel’in ‘Senden Başka’ şarkısını söylemeye başladı. O gün bugündür de yavaşta olsa ilerleyerek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. 2014 yılında İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’na korist olarak katıldı. Artık daha ritimli konuşuyor. Şarkılara da eşlik ediyor (Annesi Ebru Ünal).

Emir Önder (Ritim)

Mart 2000’de İzmir’de doğdu. 20 aylıkken gecikmiş konuşma ve tekrarlayan davranışlar belirtileri ile otizm tanısı aldı ve özel eğitime başladı. Konuşma ve dil becerileri çalışılırken ritimden yararlanıldı. Yeni bir beceriyi edinmeye direnç gösteriyordu, direnç kırıldığı anda ise hızlı ilerliyordu. 5 yaşında ana sınıfına başladı. İlköğretimi kaynaştırma öğrencisi olarak tamamladı. Yaşıtlarıyla bir arada olmak Emir’e çok iyi geliyordu. Şu anda açık lisede kayıtlı. İletişim becerileri ve sosyal uyumu katıldığı etkinliklerle gelişiyor. Spor yapmayı ve müzikle ilgilenmeyi seven neşeli bir genç. Sporun çeşitli dallarında iyi olduğu gözlemlense de Emir basketbol oynadığında çok mutlu oluyor. 2016 yılından beri müzik alanında destek alıyor. Bateri çalmayı çok seviyor. 2018 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda ritim çalıyor (Annesi İnci Özsürekcigil).

Eren ARICAN (Korist)

Haziran 2006’da İzmir’de doğdu. Arıcan ailesinin ilk ve tek çocuğu olan Eren’in 2 yaşına kadar gelişimi oldukça iyiydi. 2 – 2,5 yaşlarında yabancılarla göz temasının sınırlı olduğunu fark ettim. Kelime dağarcığı azdı ve sadece iki kelimelik cümlelerle isteklerini söylüyordu. 3 yaşında kreşe başladı orada yaşadığı olayları evde tekrar ediyordu.  3,5 yaşında atipik otizm tanısı kondu. Okul öncesi dönemde yoğun özel eğitim aldı. En çok sevdiği oyuncak model arabalardı. Arabaları dizerek oynardı. Tüm araba modellerini ve logolarını tanır. Görsel hafızası oldukça kuvvetlidir. 2012-2013 eğitim öğretim yılında İzmir Gürçeşme Leman Alptekin İlkokulunda kaynaştırma öğrencisi olarak başladı. 1. sınıfın sonunda okuma yazmayı öğrendi. Sınıf arkadaşlarıyla iletişimi oldukça güçlü, okulda gayet mutlu. Bugünlerde en çok izlediği program Keloğlan Masalları. Her türlü boya koleksiyonu yapıyor ama resim yapmıyor. Basketbol ve yüzme kursuna devam ediyor. Şarkı dinlemeyi ve söylemeyi çok seviyor. Birçok şarkıyı ve kimin söylediğini ezbere biliyor, Youtube’dan açıp sürekli dinliyor. Konserlerde kendisine solo verildiğinde, hazırlanan parçanın dışında başka bir şarkı söylemesiyle de dikkat çekiyor. Kasım 2013’den bu yana müzik eğitimi alıyor ve org çalıyor. Mart 2014’ten bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası’nda korist olarak görev alıyor.  (Annesi Hülya Arıcan).

Eren Arıcan’ın çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Erkan KIZILDAĞ (Korist)

Temmuz 1991’de İzmir’de doğdu. Erkan beş yaşlarında konuşmaya başladı. 6 yaşında otizm tanısı aldı.Özel eğitim ve ilköğretime aynı zamanda başladı. Hasan Tahsin İş Eğitim Okulu’nu bitirdi.  Okulundaki Nazlı Öğretmeninden resim dersleri almaya başladı. Çocukluğundan bu yana kalemi elinden hiç düşürmedi, hep arabalar çizdi.  Küçük yaşlarda Erkan’ı resim sergilerine çok götürdüm. Uzun yıllardır Evde durmadan resimler yapıyor, odası atölye gibi oldu, boyaları ve renkleri çok seviyor. İlk resim sergisini Buca Belediyesi Kültür Merkezi’nde açtı. Sonra sırasıyla Narlıdere AKM’de, Selway Outlet’de ve Karşıyaka Belediye Binası Sergi Alanı’nda açtı. Benimle birlikte bağlama çalıyor. Son zamanlarda gitar da çalmaya başladı. Sokak müzisyenlerini çok seviyor ve onlarla birlikte şarkı söylüyor. 2016 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Hürcan Küçükkurt).

Fırat SERİN (Korist)

Ağustos 1994’te İzmir’de doğdu. 2 yaşında otizm tanısı konuldu ve özel eğitim almaya başladı. 4 yaşında henüz iletişim amaçlı konuşmazken şakır şakır şarkılar söylüyordu. Müziğe hep ilgisi vardı. Müzik dinlemeyi çok seviyor. Sayısız kaset ve Cd’si vardır. Hangi albümde hangi parça kaçıncı sırada çok iyi bilir. Haziran 2015’te lise eğitimini tamamladı. İyi bir müzik eğitimi aldıramadığımız için üzülürken 2013 yılında piyano eğitimi almaya başladık. Bizim için çok önemli olan sosyal anlamda ve kişisel olarak kendisini ifade edebildiği İZOT ailesine katıldık. 2013 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda solist ve korist olarak görev alıyor (Annesi Gülengül Serin).

Fırat Serin’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Gizem DEMİR (Korist)

Eylül 2003’te İzmir’de doğdu. İki buçuk yaşında otizm tanısı aldı ve özel eğitime başladı. 2018 yılında Mustafa Baykaş Ortaokulu’ndan kaynaştırma öğrencisi olarak mezun oldu. Şu an lise eğitimine devam ediyor. Küçük yaşlardan bu yana müziğe ilgi duymaya başladı. Hafızası çok kuvvetli olan Gizem, yerli ve yabancı bir çok şarkıyı söyleyebiliyor. Müzik onun hayatında çok büyük yer kaplıyor, özellikle İZOT içinde kısa sürede arkadaşlarıyla kaynaşan kızımın müzik aracılığıyla sosyalleşeceğine inanıyorum. Ekim 2016’dan bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist görev alıyor (Annesi Özlem Demir).

Göktuğ YÖŞİLİ (Korist)

Nisan 2001’de İzmir Balçova’da doğdu. 3 yaşında özel eğitim almaya başladı. Kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim hayatına başladı. 9 yaşlarında basketbol oynamaya başladı ve uzun süre eğitim aldı, bireysel olarak iyi bir gelişim gösterdi. Eğitimleri sürerken havuzda suyu keşfetti. Tam anlamıyla 10 yaşlarında iyi derecede yüzmeyi öğrendi. 2014 yılında müzik eğitimi almaya başladı. Ortaokulu tamamladıktan sonra Temmuz 2015’de İzmir Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü yetenek sınavını ikincilikle kazandı ve 2019 yılında mezun oldu.  2014 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. Mayıs 2019’da Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlenen Juldyzai Özel Gereksinimli Çocuklar Festivali’ne Dr. Orçun Berrakçay ile birlikte davetli olarak katılıp 4 ayrı konserde sahne almıştır (Annesi İnci Yöşili).

Göktuğ Yöşili’nin çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Hatice DİKMEN (Korist)

Kasım 2004’de İzmir’de doğdu. Yaklaşık 3 yaşında otizm tanısı aldı. Otizmin tipik bütün belirtilerini yaşıyoruz. Hatice’nin dokunsal, işitsel ve görsel hassasiyeti var. Özellikle ten hassasiyeti bizi çok zorluyor. Bebekliğinden bu yana elbiseler konusunda zorlanıyorduk. Artık elbiselerini çoğunlukla kendisi seçiyor, bu konuda kendini çok geliştirdi, çok zevkli seçimler yapıyor. Örneğin en son 4 yaşında pantolon giymişti. Koro konseri için tekrar giyince şaşırdım. Hatice yazı yazmayı el yazısı olarak öğrendi. El kaslarını güzel kullanır, boyalarla renklerle arası çok iyi, boyama yapmak onu rahatlatır. Her konuda fikri olan yetenekli bir çocuk; buz pateni, yüzme ve dans çalışmalarına nadiren gitmemize rağmen öğretmenleri iyi olduğunu söylüyor. Kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılar, benim karışmamı sevmez. Hatice çabuk ezberler, özellikle ritmik şekilde daha çabuk öğrenir. Müzik vazgeçilmezidir, onu çok rahatlatır. Hande Yener hayranıdır. Müzik olduğunda sabah daha çabuk uyanır. İlgi duyduğu alanların üzerine gidip tutarlı bir eğitim veremedik, bu yüzden belli bir alanda uzmanlaşamadık. Hatice 2014 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Nuran Dikmen).

Hatice Dikmen’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Hedar AYAZ (Korist)

Ağustos 2004’te İzmir’de doğdu. Doğduktan iki sonra sağlık sorunları başladı. Yüksek sarılık ve kalp kapakçığının geç kapanması gibi sorunlar akabinde tahliller ve sürekli kontrolleri devam etti. Hedar’daki uzayan yüksek sarılığın sebebi enzim eksikliği olarak belirlendi yani hayatı boyunca bakla ve aspirin gurubunu kullanamaz. Sekiz aylık olana kadar sakin bir çocuk olan Hedar sekizinci aydan sonra ağlama nöbetleri ile otizm belirtileri göstermeye basladı. İki buçuk yaşında otizm tanısı aldı. Beş altı yaşına kadar gece gündüz kavramını bilmeden, neredeyse haftada bir kaç saat uyuyan ve sürekli ağlayan bir çocuktu. Öfke nöbetleri ve şiddet eğilimi ise on yaşını doldurana kadar devam etti. Beş yaşında epilepsi tanısı aldı ve 12 yaşında kesin olarak son buldu. Konuşma merkezindeki epileptik bulgular 7 yaşına kadar konuşmasına engel oldu. İlkokula kaynaştırma öğrencisi olarak tam zamanlı başladı. Şu an ortaokul birinci sınıfta halen tam zamanlı kaynaştırma öğrencisi olarak devam ediyor. Özbakım becerilerini baştan beri yerine getirebiliyor. 12 yaşının başlarında bir anda tüm öfke nöbetlerine son verdi. Artık sakin ve genelde mutlu bir çocuk. Eskinin aksine annesini mutsuz etmekten ve görmekten korkan bir çocuk. İnsanları çok seviyor; okulu, özel eğitimi ve tabi ki İzot onun vazgeçilmezi. Sözel ifade açısından cümleleri devrik de olsa kurmaya çalışıyor, şarkı söylüyor. Ev işlerinde bana yardım ediyor, markete gidip bir kaç malzemeyi alıyor, para verip üstünü almak için bekleyebiliyor. Resim yapmayı çok seviyor. İyi veya kötü etkilendiği ne varsa bir şekilde resmediyor. Müzik merakı tüm enstrümanlara karşı var fakat temel çalgı olması açısından müzik eğitimine org ile başladık. 2016 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Keziban Ayaz).

Kaan AYBACAK (Org)

Ağustos 2003’te İzmir’de doğdu. 1,5 yaşında otizm tanısı aldı. Kaan küçük yaşlarda eline oyuncak almıyor, dokunmak bile istemiyor, zorlayınca da çığlık atarak ağlıyordu. Özel eğitim öğretmenimiz sürekli dışarı çıkmamızı tavsiye etmişti. Kaan’ı bebek arabasına bindirip pazara gitmiştim. Tezgaha yaklaşıp elma seçerken, Kaan yan tezgahtaki oyuncak saza uzandı ve çekip aldı. Dünyalar benim olmuştu, çünkü kendi isteğiyle aldığı ilk oyuncaktı. O hevesle ona bir çok oyuncak müzik aleti aldım. Özel eğitim öğretmenimiz derslerinde ödül olarak Kaan’a gitar çalıyordu. Kaan gitarın tellerine dokunabilmek için derslerine daha iyi odaklanıyordu. Müziğe olan ilgisi konuşmasını kolaylaştırmıştı. 3 yaşında birkaç kelime konuşabilmesine karşılık, duyduğu şarkıları baştan sonra söyleyebiliyordu. 4 yaşındayken ona org almıştım. Bağımsız olarak söylediği ilk cümle “Pazara gidelim şarkısı çalsın anne” olmuştu. Biraz uğraşıp şarkıyı kendisi çıkardı. Bir süre sonra cümbüş istedi,  “Anne cümbüş alsın” diyerek isteğini söyledi. Kaan cümleler kurmaktan ziyade şarkı söylüyordu. 6 yaşına geldiğinde kendi başına keşfettiği internette Mustafa Sandal şarkılarını dinlemeye başladı. Ben ilk başta gelip geçici bir durum sandım. Fakat son 6 yıldır her günümüz Mustafa Sandal dinleyerek geçiyor. Mustafa Sandal’ın şarkılarını sadece dinlemekle yetinmeyen Kaan tüm kliplerini de ezbere biliyor. Onun gibi giyiniyor, ünlü şarkıcının özel hayatını yakından takip ediyor. 2013 yılından bu yana müzik eğitimi alıyor. Yine 2013 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda org çalıyor. 2017 yılında Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde 18 yaş altı Performans Sanatları kategorisinde Dünya ikincisi olan Kaan, girdiği yetenek sınavını kazanarak Eylül 2018’den bu yana Manisa Güzel Sanatlar Lisesi’nde müzik eğitimine devam ediyor.  (Annesi Nevin Yörür).

Kaan Aybacak’ın çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Kayahan YILMAZ (Korist)

Aralık 1994’te İzmir’de doğdu. 2,5 yaşında Ege Üniversitesi’ndeki inceleme sonucu otizm tanısı konuldu. Böylece özel eğitim sürecimiz başlamış oldu. Konuşma ve göz teması olmamasına rağmen müziğe ve resim yapmaya ilgisi büyüktü.  Küçük yaşlarda okul gecelerinde sahnede piyano ve gitar eşliğinde şarkı söylemeye başladı. Okuma ve yazmayı erken çözdü. Babasının görevi nedeniyle Eskişehir’de bulunuyorduk. Eskişehir RAM kararı ile ilköğretimde kaynaştırma eğitimine başladı. Okuma ve yazmayı erken çözdüğü için 2.  sınıftan başladı.  Daha sonra İzmir’e geldik.  Hasan Ali  Yücel  İlköğretim Okulu’nda 3. sınıftan  devam etti.  Bundan sonraki eğitiminde çok uyumluydu. Öğretmenimiz Ahmet Koçak sayesinde uyumlu ve huzurlu bir eğitim geçirdi. Çok şey kazandırdı. Arkadaşlarıyla uyumu çok iyi oldu. İlköğretimi tamamladı. Mezuniyetinde sahnede görev aldı. 1 yıl evde özel gitar dersi aldı. İzmir Jokey Kulübü’nde ata binme seanslarına katıldı. Bisiklete binmeyi yüzmeyi müzik dinlemeyi çok seviyor. Seyahat etmeyi de seviyor. Evde çok düzenli ev işlerinde yardımcı oluyor. Aylık Bilim Çocuk Dergisi’ne 7-8 yıldır abone oldu. Dergiyi incelemeyi çok seviyor. Resim yapmayı sevdiği için dergiye resim yapıp gönderdi ve dergide yayınlandı. Bulmaca çözmeyi seviyor. Gazete alındığında bulmaca sayfasını alıp çözmeye başlıyor. Puzzle ve maket yapmaya ilgisi var. 2015 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’na solist ve korist olarak görev alıyor. Çalışmalara ve konserlere severek ve isteyerek gidiyor. İZOT’un Kayahan’a çok şey kattığını düşünüyoruz (Annesi Şenay Yılmaz).

Kayahan Yılmaz’ın çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Kemal BOLDUK (Korist)

Temmuz 1994’te İzmir Konak’ta doğdu. 2 yaşında konuşmaya başladı. 3 yaşında kendi kendine okumayı öğrendi. 4 yaşında özel eğitim almaya başladı. İlerleyen süreçte bağımsız OÇEM’e devam etti. Ortaokulda kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim aldı. Kemal’in hobileri: sinemaya gitmek, futbol ve basketbol maçları seyretmek, şarkı söylemek, gezmek, deri montlar, haberleri ve hava durumunu takip etmek. 2007 yılında İzmir Çiğli’de düzenlenen bir şarkı yarışmasında ikinci olan Kemal, Haziran 2014’ten bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda solist ve korist olarak görev alıyor (Kemal Bolduk).

Kerem ESENOĞLU (Korist)

Şubat 2007’de İzmir’de doğdu. Sakin ve sorumluluk sahibi olan Kerem evin tek çocuğudur. Müziği ve şarkı söylemeyi çok seviyor. Koray Avcı hayranıdır. İzmir’de Şerif Remzi Ortaokulu’nda kaynaştırma öğrencisidir. 2018 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. Gruba çok kısa sürede uyum sağlayan Kerem, İZOT konserlerinde solo performanslarıyla da kendisini gösteriyor. Mayıs 2019’da Hüsnü Şenlendirici’nin klarneti eşliğinde Sevda şarkısını seslendiren Kerem, seyirciden büyük beğeni toplayarak, özellikle de küçük yaştaki otizmli çocuklarımızın ailelerine iyi bir motivasyon sağlıyor (Annesi Türkan Esenoğlu).

Kerem Esenoğlu’nun çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Kuntay ERKOL (Korist)

1995 yılında İzmir’de doğdu. 1,5 yaşında ilk tanısını aldı. Kuntay oyuncak yerine kitap dergi ve gazetelerde oynuyordu. 2,5 yaşında okuduğunu fark ettik. Konuşmadığı için dergi ve gazetelerdeki cümleleri söylediğimizde bize gösteriyordu. 4,5 yaşında ilk kelimelerini söylemeye başladı. İlk ve orta öğrenimi boyunca başarılı bir öğrencilik geçirdi, sonrasında liseyi bitirdi. Müzikle olan ilişkisi çok küçük yaşlarından beri vardı. Şarkı söylemeyi çok seviyordu ve sürekli müzik dinliyordu. Gitar çalmak istedi ve bir süre eğitim aldı. Sonraki yıllarda klavye çalmaya başladı. Çalıp söylemeyi çok seviyor. Sayısını bilmediğimiz kadar müzik eserini eksiksiz söyleyebiliyor ve müziğin her türünü seviyor. Geniş bir müzik repertuvarı var. 2020 yılından bu yana da İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak çalışmalarına devam ediyor (Babası Ali Erkol).

 

Lal Günsu ERGÜVEN (Korist)

Ocak 2001’de İzmir’de doğdu. Kocaman gözlü, bembeyaz bir bebekti. 5 yaşında ince motor ve konuşma geriliği teşhisleri ile özel eğitim almaya başladı. İlkokul 1’de sınıftaki hareketliliği ve diğer problemler nedeniyle doktora gittiğimizde dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısıyla ilaç tedavisine başladık. 4. sınıfa kadar her şey yolunda gitti fakat arkadaş ilişkilerinde yaşadığımız zorluklar bizi başka bir doktora yöneltti. Sonunda asperger tanısıyla tekrar özel eğitime başladık ve halen devam ediyoruz. Günsu iki yıl Narlıdere Kültür Merkezi’nde resim kursuna gitti ve toplu sergilere katıldı. Dans Akademi’de üç yıl halk dansları eğitimi aldı. Her sene sonunda Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan gösterilerde rol aldı. Bunun dışında farklı zamanlarda voleybol eğitimlerine katıldı. Çok kısa bir süre de keman dersleri aldı. Son iki yıldan bu yana piyano dersi almaya başladı ve güzel sanatlar lisesi sınavlarına hazırlanmaya başladı. Temmuz 2015’de girdiği yetenek sınavını kazandı. Haziran 2018’de Bulgaristan’ın Obzor şehrinde düzenlenen Sea Horse Festivali’nde piyano dinletisi verdi. Liseden mezun olduktan sonra Ağustos 2019’da girdiği yetenek sınavında başarılı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. 2014 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda solist ve korist olarak görev alan Günsu, İZOT’un 7. üniversite öğrencisi olarak eğitimine devam ediyor (Annesi Serap Danacıoğlu).

Lal Günsu Ergüven’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Ozan DİNÇER (Gitar)

Ocak 1996 yılında İzmir’de doğdu. 2-2,5 yaşına kadar gelişimi çok iyiydi. 3 yaşında Asperger sendromu tanısı aldı. Özel eğitime başladık. 5-6 yaşlarında müziğe olan ilgisinden dolayı özel eğitimde perküsyon dersleri almaya başladı. Dinlediği şarkı sözlerini ve müziğini hemen algılayıp söylediği için eğitmenlerin de yönlendirmesiyle gitar dersleri aldırmaya başladık. Yaklaşık 10 yıl boyunca bulabildiğimiz farklı öğretmenlerden gitar dersi aldı. Müziği çok seven Ozan, oldukça uyumlu ve sakin bir çocuktur. Kasım 2017’de İZOT ailesine katıldık. İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda gitar çalarak görev alıyor. Ayrıca İZOT Mini grubuna da gitar çalarak destek veriyor (Annesi Feza Dinçer).

Özge ÇELTİK (Korist)

Ağustos 1998’de doğan Özge Çeltik, 2,5 yaşında otizm tanısı aldı. 7 yaşına kadar konuşmadı, hatta ilkokula başladığında konuşması yoluna girmeden okuma ve yazmayı öğrendi. Okul öncesi dönemde yoğun bir şekilde özel eğitim aldı. Kreş ve anaokulu düzeyinde onlarca okuldan uzaklaştırıldı. İlkokula başlaması da aynı şekilde sancılı oldu ama nihayetinde bulduğumuz Emiralem İlköğretim okulunun muhteşem öğretmenleri sayesinde, standart velilerden daha rahat bir 8 yıllık eğitim hayatı geçirdik. Aynı dönemde Özge’ye sosyal hayatı, öz bakım becerilerini, ev içinde kendini idame ettirecek seviyede ev işlerini, kısaca bir evin kızı olmayı öğreten Semran Dinçel hayatımızın her döneminde dualarımızın ilk sırasında yer alacaktır. Dokuzuncu sınıfa geldiğinde “bundan sonra okul işini ne yapacağız” krizini, konuşmadığı dönemde dahi şarkı söylediğini hatırlayarak fırsata çevirdiğimizi düşünüyorum. Dr. Orçun Berrakçay ile o dönemde tanıştık. 2010 yılında Özge’ye ilk notaları öğreten, birlikte ilk şarkılarını söyleten değerli hocamızla bir daha kopmadık. Gitarla başladığımız müzik rotası, ilgisinin ve becerisinin daha yüksek olduğunun fark edilmesi ile piyanoya döndü. Bu enstrümanla Manisa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi yetenek sınavını kazandı. Okulun ilk kaynaştırma öğrencisi olan Özge, kısa sürede azmi ve çalışkanlığıyla öğretmenlerinin kafasındaki “otizm” bulutunu dağıttı. 4 yılda, üstelik okul birincisi olarak liseden mezun oldu. Üniversiteye başlaması da kolay olmadı. 2013 yılında bir okula yerleşemese de 2014 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Müzik Bölümü yetenek sınavlarını kazandı. Halen bu okulda 2. sınıf öğrencisidir. Muhteşem öğretmenleri ve en az onlar kadar muhteşem okul arkadaşlarıyla birlikte “üniversiteli” olmanın tadını çıkarıyor. Eylül 2018’den bu yana da İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. Özge yurtdışı konserlerine ilk olarak Ağustos 2019’da Yunanistan’ın Alexandroupolis şehrinde düzenlenen 1. Uluslararası Otizm Buluşması’nda (1. International Autism Meeting) otizmli arkadaşı Doğa Tırpan ve Dr. Orçun Berrakçay ile birlikte sahne alarak başlamıştır. Solo şarkı performanslarıyla seyircinin büyük beğenisini toplamıştır (Annesi Suna Ağı).

Özge Çeltik’in çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Özgür AKYÜZ (Korist)

Şubat 1993’te İzmir’de doğdu. 2017 yılında Bornova Hasan Tahsin Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu’ndan mezun oldu. İyi derecede yüzme biliyor. Yüzme sporunda katıldığı bir çok yarışmadan kazandığı madalyaları var. Müzik ile ilgisi küçük yaşlarda başladı. İş Okulu’nun ritim grubunda yer aldı. “Otizm ile Dans Projesi” kapsamında piyano ve org dersleri aldı. 2019 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak müzik çalışmalarına devam ediyor.

Recep Ege ALTINCIOĞLU (Solist & Korist)

Ocak 1997’de İstanbul’da doğdu. 2 yaşından itibaren özel eğitim aldı ve kulağının iyi olduğunu 1,5 yaşında farkettim. Recep için bir profesör asla konuşmaz dedi ve ben kitaplardan nesnelerin resimlerini göstererek konuşmayı öğrettim. İlkokula yaşıtlarıyla başladı ve kaynaştırma öğrencisi olmadan eğitim hayatına devam etti. Müzik  yeteneğini keşfedip müziğe yönlendirdik. İzmir Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nü kazandı ve Haziran 2015’de mezun oldu. Temmuz 2015’de Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü yetenek sınavını kazanarak Opera Anasanat Dalı’nda lisans eğitimine başladı ve Haziran 2020’de  mezun odu. 2017 yılında Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali Performans Sanatları Kategorisi’nde Dünya 1.’si oldu. Recep’in hafızası çok güçlü olduğu için hiç bir şeyi unutmuyor. Ayrıca yön duygusu çok gelişmiş durumda; İzmir’de tüm toplu taşım araçlarının nereye gittiğini biliyor. Futbolla da ilgileniyor; tüm futbolcuları çok iyi tanıyor ve özelliklerini biliyor. Recep 2014 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda solist ve korist olarak görev alıyor (Annesi Zeynep Koyunseven).

Recep Ege Altıncıoğlu’nun çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Salih ÇABUK (Korist)

2006 yılında ailenin ilk çocuğu olarak İzmir’de doğdu. 2 yaşına kadar gelişimi normaldi. 4 yaşında anaokuluna başladığında dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı aldı. Daha sonra atipik otizm teşhisi konuldu. 3 yaşından bu yana ezber yeteneği olan ve hafızası çok kuvvetli bir çocuk. Kişileri ve olayları ayrıntılarıyla hatırlıyor. 9 yaşından bu yana müzik dinlemeyi ve şarkı söylemeyi çok seviyor. Birçok şarkıyı ezbere biliyor, Manga grubunu çok seviyor. Gezmeyi, pizza yemeyi ve yüzmeyi çok seviyor. Şu anda Fevzi Çakmak Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfı 8.sınıf öğrencisi. Bireysel müzik eğitimi alan Salih, 2019 yılından bu yana da İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda çalışmalarına devam ediyor (Annesi Suna Çabuk).

Selen ÖZTÜRK (Korist)

Mayıs 2003’te İzmir’de doğdu. 1,5 yaşında otizm tanısı aldı. 6 yaşına kadar yoğun bir özel eğitim aldı. 2,5 yaşında okumayı öğrendi. Anasınıfı ve ilkokulu kaynaştırma öğrencisi olarak özel eğitim kolejinde tamamladı. Şu an (2015) ortaokulda OÇEM sınıfına devam ediyor. Bilgisayara ilgisi çok fazla olduğu için onunla vakit geçirmeyi çok seviyor. Matematikte toplama çıkarma ve basit problemleri rahatlıkla çözebiliyor. 8 yaşından beri piyano eğitimi alıyor. Meyveleri ve birçok şeyi müzik sayesinde daha kolay öğrendi ve evde sürekli müzik dinliyor. 2015 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. Girdiği yetenek sınavında başarılı olarak, Eylül 2018’den bu yana Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi’nde müzik eğitimine devam ediyor. Mayıs 2019’da Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlenen Juldyzai Özel Gereksinimli Çocuklar Festivali’ne Dr. Orçun Berrakçay ile birlikte davetli olarak katılıp 4 ayrı konserde sahne almıştır (Annesi Birgül Öztürk).

Sercan Berk VARDAR (Alto & Soprano Flüt)

Şubat 1997’de İzmir’de doğdu. 40 günlükken otizm tanısı koyuldu. Bu süreçten itibaren bir anne olarak çocuğumun gelişmesini sürekli kontrol altında tutmaya başladım. 4 yaşında konuşmaya ve göz temasına başladı. Dev eden süreçte başladığı kreşte ilk senesinde öğretmen uyumsuzluğu nedeniyle zorlansa da bir sonraki senesinde öğretmen değişikliği ile birlikte başarıya ulaştı. Sonrasında zorluk çıkarmalarına rağmen İlköğretim Okulu’na yazdırdık. Öğretmenimiz hem bilinçli hem de sevgi dolu olarak Sercan’a yaklaştı ve ilk başarı adımlarını attırdı. Kendisine minnet borçluyuz. Aynı süreçte özel eğitime de başladık. Sercan 5. sınıfta takdir, 6. ve 7. sınıfta teşekkür belgesi aldı. İlkokul öğretmenimizin Sercan’ın müziğe karşı olan ilgisini farketmesi ve bizi yönlendirmesiyle piyano derslerine başladık. Kısa sürede üst düzey parçalar çalmaya başladı. Bunların yanı sıra Sercan’ı bir taraftan da sosyal aktivitelere göndermeye başladık. Ata binmek, voleybol oynamak, yüzme dersleri vb. okulda da satranç derslerine giriyordu. İlköğretimi bitirdikten sonra Meslek Lisesi’ne başladı fakat okulda bize yaşatılan problemlerden dolayı bekleme sürecindeyiz. Bu arada 2014 yılında Yaşar Üniversitesi Engelsiz Müzik Okulu’nun açtığı kursiyer sınavını kazanarak tam burslu müzik eğitimi almaya başladı. 2013 yılında İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nun kuruluşunda  piyanist ve korist olarak görev aldı. Türkiye’de otizmli çocukların eğitimi konusunda okullarda her ne kadar zorluklar yaşasak da hedefimiz müzik ile ilgili kendisini geliştirmesini sağlamak ve eğitimine devam etmesini sağlamak olacaktır. Otizm ve müzik konusunda çalışan eğitimcilerin artması ve doğru yönlendirmelerin yapılması, Sercan gibi diğer çocuklar için de bir ışık olacaktır. Lise eğitim sürecini, yaşadığı zorluklara rağmen 2017 yılında dışarıdan tamamlayan Sercan, üniversite giriş sınavında baraj puanını aşarak yetenek sınavlarına girmeye hak kazandı. Ağustos 2018’de Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda girdiği yetenek sınavında başarılı oldu. Eğitim hayatına üniversite öğrencisi olarak devam ediyor. İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda da soprano ve alto flüt çalarak görev alıyor. Ayrıca Nisan 2019’da İstanbul’da yapılan Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması Özel Kategorisi’nde piyano dalında 3.’lük ödülü almıştır (Annesi Ümit Ferah).

Sercan Berk Vardar’ın çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Serra ÖZGENÇAY (Korist)

2003 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini kaynaştırma öğrencisi olarak 2018 yılında tamamladı. Bu süre içerisinde devam ettiğimiz Anadolu Otizm Vakfı’nın çok değerli eğitimcilerinin yoğun ilgisi, Serra’mızda diğer tüm özel çocuklarımızda da olan bazı yeteneklerinin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Serra 2013 yılında masa tenisi oynamaya başladı ve 2015 yılında Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası’nda üçüncülük ödülü aldı. Sonraki yıllarda toplamda üç kere Türkiye üçüncülüğü, iki kere Türkiye ikinciliği ve sonunda 2019 yılı Türkiye Özel Sporcular Masa Tenisi Şampiyonası’nda birinciliğe ulaştı. Farklı müsabakalarda toplamda yirmi madalya alması; verilen emeklerin hiçbir zaman boşa gitmediğini ve iğne ile kuyuların kazılabileceğini gösterdi. 2017’de ortaokuldayken Serra’nın ilgisi üzerine Anadolu Otizm Vakfı bünyesinde bir kuaför salonu açıldı. Burada kuaförlük yaparak ilk iş deneyimini kazanmış oldu. Prensesimizin sevgili Müzik Öğretmeni Selin Sinanoğlu ile başladığı müzik serüveni bizlerin bile inanmakta güçlük çektiği; piyano çalması, solo şarkı söyleme performansları ve konserleri ile tarif edilemez mutluluklar yaşamamızı sağladı. 2016 yılında katıldığı Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması’nda üçüncü olmayı başardı. Müzik serüvenimiz, Yaşar Üniversitesi ve sonraki dönemde Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve şan dersleri alarak devam etti. Bu yeteneğin geliştirilebilmesi için eşit şartlarda eğitimin olması gerekiyordu. 2018 yılı ortaokul eğitimi tamamlandıktan sonra müzik eğitimine devam edebilmesi için İzmir’de yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Liseleri’nin yetenek sınavlarına girdik ancak giriş hakkı elde edemedik. Umutlarımız tükenirken Milli Eğitim Bakanlığı’mızın pilot okul olarak seçtiği ve müzik bölümü açtığı Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu Lisesi Müzik Bölümü yetenek sınavını ikincilikle kazandı, halen lise eğitimimize bu okulda devam ediyoruz. Sevgili Orçun Berrakçay Hocamız ile birlikteliğimiz de tam bu zamanlarda başladı. Serra 2019 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda müzik çalışmalarına devam ediyor. Konuşmayı çok sevmeyen ancak sahnede özellikle solo çalışmalarda bambaşka bir Serra görmemizi sağladığı için Orçun Hocamıza sonsuz teşekkür ederiz. Özel çocuklarımızın yetenekleri bizleri her zaman onlara hayran bırakmıştır. Keşke ilk ve orta öğrenimini tamamlayan tüm çocuklarımızın lise eğitimlerini de yeteneklerine göre devam edebilmelerini sağlayan altyapılarımız olsaydı. Umutsuz değiliz, Milli Eğitim Bakanımız ve bağlı hocalarımızın özveri ile sayıları her geçen gün artan özel çocuklarımız için yoğun çaba harcadığını gözlemliyoruz. Destek aldığımız bir uzmanımızın söylediği gibi; “gelmesi gereken zamanından önce dünyaya gelmiş olan özel çocuklarımız, içlerinde asla kötülük olmayan, yalın yaşayan ve yalan bilmeyen güzel insanlar toplumumuzda hak ettiği yerlere ulaşır” (Babası Sertaç Özgençay).

Süleyman Alper KARSLIOĞLU (Korist)

Ağustos 1994’te İzmir’de doğdu. Süleyman başarılar dolu bir spor geçmişi olan otizmlidir. 2013 yılında masa tenisi Ege bölge birincisi oldu. 2014 yılında 400 metre ve 800 metre Türkiye şampiyonu oldu. 2015 yılında 200 metrede Türkiye şampiyonu oldu. Atletizmde otizmli bireylerle ilk kez bayrak yarışı yapıldı, ilk dört gençten bir tanesi de Süleyman’dı. Daha önceki yıllarda yüzmeden kurbağalamada Ege bölge birinciliği ve bir çok madalyası var. Bisiklet sürmek, paten kaymak sporun hemen hemen tüm dalları öğretilmiştir. Hiç resme bakmadan yüzlük puzzle yapabilmektedir. 2015 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Yasemin Karslıoğlu).

Tolga SU (Korist)

Ağustos 1994’te İzmir’de doğdu. Tolga doğumdan sonra ve büyürken ne acıktığında ne de temizlik ihtiyacı olduğunda hiç ağlamadı. Bir eksiklik vardı ama 2.5 yaşına gelene dek çocuk doktorları birşey olmadığını söylüyorlardı. Sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’ne gittiğimizde bir profesör yüksek işlevsel otizm tanısı koydu ve yapabileceğimiz tek şeyin özel eğitime götürebileceğimiz olduğunu söyledi. Sonrasında hemen özel eğitime başladık. Bu süreçte Tolga tuvalet eğitimini çok kolay öğrendi. Yine o dönemlerde okuduğunu farkettim. Konuşmayan çocuk bana söylediği kelimeleri benim yazmamı istiyordu. Bunları istedikten çok kısa bir süre sonra okumayı da öğrenmişti, (3 yaş) belki öncesi de vardı ama biz bilmiyorduk. 1 yaşında gazetelere baktığında biz büyükleri taklit ettiğini düşünürdük. Yine çok küçük yaşta tarihlerin hangi güne denk geldiğini biliyordu. Bisiklet sürmeyi ilk bindiği gün hemen öğrendi. 6 yaşında trafiğin içinde arabalara dikkat ederek sürdüğünü gördüm. Kaynaştırma eğitimi raporu ile ilköğretime başladı. Ev ve özel eğitim öğretmenleriyle  çalışmalarında matematik sorularını işlem yapmadan çoktan seçmeli şıklarda direk sonucu veriyordu. Türkçe çalışmalarında karışık verilen bir metni düzgün sıraya koyabiliyordu, fakat sınıfın çok kalabalık olması ve kendini sözel olarak ifade edememesi Tolga’nın sınıfında öğretmen ve müdür tarafından kabul görmesini engelledi. Oğlum çok üzülünce OÇEM sınıfına gittik. Tolga okula gitmek istemiyor ve çok tepki veriyordu. Sonra okulu tamamen bıraktık. Amaçsız kalınca onunla birlikte spor yapıp parklara giderek zaman geçirmeye çalışıyorduk. İZOT’la tanışana kadar hep beraber zaman geçirmeye çalıştık, hayatımız iki kişilikti. Şimdi birçok arkadaşı oldu ve mutlu. Bu süreç onun sosyal iletişimini arttırdı. Bunun dışında bir de basket grubumuz oldu. Müzik ve spor bizim hayatımızı doldurdu. Çok iyi klavye kullanan Tolga boş zamanlarında evde bilgisayar oyunları oynuyor ve sıklıkla müzik dinliyor. 2014 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Nesrin Su).

Toprak Tahir KURT (Asma Davul)

Ocak 2005’te İzmir’de doğdu. 1 aylık iken  hidrosefili tanısı konuldu. Yaklaşık 3 yaşına kadar gözetim altında tutuldu. 3 yaşından itibaren okuma yazmayı görsel olarak öğrendi. Suyu çok sevmesi, farklı davranışları ve tekrarlayıcı el hareketleri sonucunda yapılan tetkiklerde otizm tanısı konuldu. Ritim kulağı çok iyi gelişti. Ayrıca şu an dünya yemeklerini araştırıyor, özellikle Uzak Doğu yemeklerinden ‘suşi’ye bayılıyor. Spor eğitimi alıyor. Şu an göz teması ve insanlarla iletişimi çok iyi. Öğrenim hayatına Göztepe Meslek Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü’nde Kaynaştırma öğrencisi olarak devam ediyor.  2013 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda asma davul çalarak görev alıyor. Mayıs 2019’da Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlenen Juldyzai Özel Gereksinimli Çocuklar Festivali’ne Dr. Orçun Berrakçay ile birlikte davetli olarak katılıp 4 ayrı konserde sahne aldı. Festival bünyesinde düzenlenen yarışmada asma davulla yaptığı solo gösterisiyle, çalgı performansı kategorisinde 3.’lük ödülü almıştır. Ayrıca Mayıs 2019’da TRT Müzik kanalında yayınlanan Engelsiz Sahne programında klarnet üstadı Hüsnü Şenlendirici ile birlikte yaptığı “Harmandalı”  düeti ile büyük beğeni toplamıştır (Babası Nazmi Kurt).

Toprak Tahir Kurt’un çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Tuğçenur ASLAN (Korist)

Eylül 1997’de İstanbul’da doğdu. 4 yaşındayken otizm tanısı aldı. Sonrasında özel eğitime başladı. Bazen öfke nöbetleri tutuyor. Saç koparma, kaş koparma gibi takıntıları var. Müziği çok seviyor. Şarkı söylerken takıntılı davranışları azalıyor. Bu durum Tuğçenur’un sosyal hayatı üzerinde de etkili oluyor. 2016 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. Konserlerdeki solo performanslarıyla seyirciden büyük beğeni topluyor. Kendisine gösterilen ilgi ve alkışlanmak Tuğçenur’u mutlu ediyor (Annesi Cahide Aslan).

 

Tuna COŞKUN (Korist)

Temmuz 1984’te İzmir’de doğdu. 1 yaşında otizm tanısı aldı. 2 yaşından bu yana özel eğitim ve grup eğitimi alıyor. Okuma yazmayı kendisi öğrendi. Ortaokuldan mezun oldu. Uzun bir süre kulak eğitimi aldı. İsim hafızası çok gelişmiş olduğu için tanıştığı kişileri asla unutmuyor. Yıllar sonra gördüğü arkadaşlarımın ad soyadlarını ve ailedeki isimlerini bile söyleyerek bizi şaşırtıyor, ben unuttuklarımı ona soruyorum. İnsanları ve toplu taşıma araçlarını çok seviyor. Tanıdıkları öldüğünde ya da hastalandığında çok üzülüyor. Yüksek sesten nefret ediyor. (gök gürültüsü vb.) Muhakeme yeteneği son derece gelişmiş olduğu için sohbet ederken cümleleri kendince süslüyor, değişik ve şaşırtan kelime dağarcığı ile ortamların neşe kaynağı oluyor. Ayrıca aşırı düzenli ve misafirleri çok seviyor. Komutlara uyum sağlayabilen Tuna, iyi bir ezber yeteneğine sahip. Küçük yaştan bu yana annesi ile birlikte Türk Müziği korolarına gittiği için geniş bir şarkı repertuvarı var. Radyoda müziğin ilk notasını duyduğunda hangi şarkı olduğunu ve kimin  söylediğini biliyor. İyi bir ritim kulağına da sahip olması müzikal performansına olumlu yansıyor. 2016 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor (Annesi Ayşe Coşkun).

Yaren KOŞUCUOĞLU (Korist)

Ağustos 2000’de İstanbul’da doğdu. İlk tanıyı kendimiz koyduk diyebilirim. Sonrasında doktorumuzdan bizi yönlendirmesini istedik. Böylelikle bir hastaneye sevk edildik ve otizm tanısı aldık. Sonraki süreçte öncelikle özel eğitime, eş zamanlı olarak da ana okuluna başladık. Bir süre tam zamanlı özel eğitim okuluna devam ettik. Özel eğitime ara vermeden devam ediyoruz. Yaren 2011 yılında İzmir Konak Moris Bencuya Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi’ne başladı ve 2018 yılında mezun oldu. Bu merkezdeki eğitim hayatı boyunca okulundaki tüm dans gösterilerinde başarıyla görev aldı. Genelde uyumlu bir çocuk olan Yaren, 2013 yılından bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. Şarkıları dudak okuyarak ve karşısındaki kişiyi taklit ederek söylüyor (Annesi Özlem Özkara).

Yaren Koşucuoğlu’nun çalışma videolarını izlemek için lütfen tıklayınız

Yağızcan Gökay KANAT (Korist)

Ekim 2000’de Balıkesir’de doğdu. 2004 yılında İstanbul GATA’da otizm tanısı aldı. 8 aylıkken şarkı söylemeye başladı. 2,5 yaşında okumayı öğrendi, yaşıtlarıyla beraber de yazma ve matematik becerisini kazandı. 8 yıl boyunca Tohum Otizm Vakfı okul bölümünde ve kursunda çeşitli eğitimler aldı. Kurumda yıl sonu gösterilerine katıldı ve Hakan Sezgin şefliğindeki vakıf korosuna katıldı. 2012 yılında İzmir’de Anadolu Otizm Vakfı’nda eğitime başladı. Burada spor ve müzik eğitimi aldı. Kaynaştırma öğrencisi olarak orta öğrenimini tamamladı. Nisan 2015’ten bu yana İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda korist olarak görev alıyor. 2016 yılından bu yana ise piyano, nota ve solfej dersi alıyor (Annesi Gökçe Kanat).

 

Geçmiş dönem katılımcılarımızı görmek için lütfen tıklayınız

 

“KATILIMCILAR” için 4 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir