1998′de İzmir’de doğan Beril 2 yaşından bu yana otizm tanısıyla özel eğitim almaktadır. kaynaştırma öğrencisi olarak Konak 9 Eylül İlköğretim Okulu’nu tamamladıktan sonra 2013 Eylül ayında girdiği yetenek sınavını birinci olarak kazanarak, İzmir Kemalpaşa Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun olmuştur. 2018 de İzmir Demokrasi Üniversitesi Müzikoloji Bölümü’nü kazanmıştır ve eğitimine devam etmektedir.
Beril’in, çok küçük yaşlardan beri müzik yeteneği dikkat çekmesine rağmen 4-5 farklı eğitmenle yapılan çalışmalara iletişim problemleri nedeniyle devam edilememiştir. 2011 Mart ayında Zehra Cingöz ile başladıkları çalışmalar ve 2013 Şubat ayından bu yana Orçun Berrakçay ile yaptığı çalışmalarda gösterdiği gelişmeler Beril’in kendi özgüveni açısından çok değerlidir. Yanı sıra toplumsal yaşamda ve zaman ilerledikçe öğretim hayatında ona önemli katkılar sunmuştur. İlk okula başlar mı diye düşünürken liseden mezun olmuş ve Üniversite öğrencisi de olmuştur.
MÜZİKLİ OTİZM DOSTLARI
Müzik yeteneği her zaman fark edilen bir çocuk oldu kızımız. Daha minicikken “bu çocuk balerin olabilir” ya da “maşallah ne güzel ritim tutuyor” cümlelerini sık sık duyuyorduk. Biz de bu konularda bir şeyler yapabilir miyiz diye zaman zaman çeşitli denemeler yapıyorduk. Ama hepsinde iletişim kurulamaması ana nedeniyle müzik eğitimi almasını sağlayamamıştık.
Taa ki 7.sınıfa gittiği yıl karşılaştığımız genç ve azimli müzik öğretmeni Zehra Cingöz ile tanışıncaya kadar. Beril’in renkli kalemlere olan ilgisini keşfederek notaların yerine renkli sayılarla hazırladığı parçaları çalıştırıyor ve piyano çalmasını sağlıyordu. Çok kısa sürede bir şeyler çalabilir olmuş ve Beril de bundan keyif almaya başlamıştı. 1 yıl sonra bir “Otizm Farkındalık” etkinliğinde geleceğin müzik öğretmenlerine mini bir dinleti veren Beril’in yüzündeki o müthiş “başardım” ifadesi görülmeye değerdi. Zehra öğretmenimiz de o gün tecrübelerini aktararak birkaç tane öğretmenin bile otizmle çalışmasına vesile olduysa ne mutlu bize.
Beril’in piyano çalmaya başlaması bizim hayatımızda yeni hayallere ve planlara neden olmuştu. Güzel Sanatlar Lisesinde eğitim alabilir diye umut ediyor bunun için hazırlanıyorduk ki Zehra öğretmen yurtdışına eğitime gitmek zorunda kaldı. İmdadımıza Orçun Berrakçay hocamız yetişti. Daha da yoğun bir tempo ile yetenek sınavlarına hazırlanmaya başladık çünkü güzel sanatlar liselerinin yetenek sınavları belli bir formatta yapılıyordu ve kulağı ne kadar iyi duysa da, piyano ne kadar güzel çalsa da önemli değildi, o formattaki soruları cevaplamak zorundaydı. Bu sınav süreci maalesef oldukça sıkıntılı ve zor zamanlardı. Yaşanan birçok zorlukta, defalarca yapılan yetenek sınavlarında hep yanı başımızda ve bizden biri oldu Orçun Hocamız. İlerleyen yıllarda kurduğu «Hayal bile etmediğimiz» orkestra ve Koro ile Türkiye’de pek çok ilde, hatta yurtdışında konserler verdik, veriyoruz, Beril’in deyimiyle 2037’ye kadar vereceğiz (sonra emekli olacak-tatil yapacakmış). Beril’le ödül almak için Kanada’ya giderken de, solo konser vermek için Budapeşte’ye giderken de hep yanımızdaydı.
Okullu olduktan sonra Beril ile ilgilenen pek çok öğretmeni oldu. Ama içlerinden biri bizim için en özeli oldu. Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi’nin tecrübeli piyano öğretmeni Müge Altınok müzik yolculuğumuzdaki yeni yol arkadaşımızdı. Daha önce aynı okuldan mezun olan 2 otizmli öğrencinin de öğretmenliğini yapmıştı Müge öğretmenimiz ve Beril’in nasıl öğrendiğini, çalışırken nelere dikkat edeceğini hemencecik buluyordu. Okuldaki öğretmenleri ve özel ders almaya devam ettiği diğer müzik öğretmenleri ile çalışmalarını koordine ediyor, bizimle sürekli temasta bulunuyor ve hep bir adım daha ileriye götürmek için çabalıyordu Beril’i. Sadece ders saatlerinde değil, kapısını her çaldığında keyifle müzik yapıyorlardı Beril’le. Yankılarını akşamları evde duymak, Beril’in sahne aldığı pek çok özel etkinlikte sevgili Müge öğretmenimizi yanımızda görmek öyle güzeldi ki. Okul bitse de bitmeyen dostluğu, Farklı konser ortamlarında eşliği, Üniversite sınavları için yeni çalışma programları ile hep bizimleydi.
Lise bittiğinde boş kalınan 1 yıl yeni çalışmalar için de fırsattı belki. İlk gördüğüm andan beri enerjisi ile otizmli bireylere muhteşem katkılar sunan genç bir adam vardı birkaç yıldır hayatımızda, Emre Koptur. Kurduğu Rock grubu ile bambaşka bir yol çizdi, profesyonel sahne tecrübesi ve belki de istihdam alanı açtı. Keyifli sahnelerinde onlara eşlik eden herkes çok mutlu, elbette biz de.
Şimdilerde daha da heyecanlıyız, Üniversiteli Beril’in gururunu birlikte yaşıyoruz. 2018 Eylül bir dönüm noktası daha oldu ve Beril İzmir Demokrasi Üniversitesi Müzikoloji Bölümü’nü kazandı.
“Zehra Cingöz, Orçun Berrakçay, Emre Koptur ve Müge Altınok” ; Müzik yolculuğumuzda bizimle olan, her biri halen hayatımızda çok özel yerlere sahip ve ömrümüzün sonuna dek bir şekilde hayatlarımızda kalacaklarını bildiğim bu güzel insanlara, hayatımıza ve hayallerimize kattıkları güzellikler için sonsuz teşekkürlerimle.
Yeşim ZORLU — Beril’in annesi / ODER Otizm Derneği Başkan Yardımcısı – Ekim 2018
Beril Zorlu’nun 2016 yılı müzik çalışmaları ve konser videolarını izlemek için lütfen tıklayınız
Beril Zorlu’nun 2015 yılı müzik çalışmaları ve konser videolarını izlemek için lütfen tıklayınız
Beril Zorlu’nun 2014 yılı müzik çalışmaları ve konser videolarını izlemek için lütfen tıklayınız
Beril Zorlu’nun 2007-2013 yılları müzik çalışmaları ve konser videolarını izlemek için lütfen tıklayınız