İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, 18 Nisan 2013 tarihinde İzmir’de Dr. Öğr. Üyesi Orçun Berrakçay tarafından kuruldu. ODER Otizm Derneği’nin desteğiyle TOBAV Vakfı’nda 4 öğrenci ile başlayan çalışmalar 2013 yılı sonunda yaklaşık 20 öğrenciye, 2014 yılında yaklaşık 30 öğrenciye, 2015 yılında da yaklaşık 40 öğrenciye kadar ulaştı. Tamamı gönüllü eğitimcilerden oluşan İZOT, 2015 yılında Emekli Müzik Öğretmeni Şefika Yurga yönetiminde ritim çalışmalarına da başladı. Mandolinde Emekli Müzik Öğretmenleri Mazlum Cihangir ve Oğuz Takmak’ın da destekleriyle eğitimci kadrosunu güçlendirdi.
Kuruluş amacı; bireysel olarak müzikle herhangi bir şekilde uğraşan, şarkı söylemeyi seven, müzik eğitimi alan veya alamayan otizm tanılı çocukları ve gençleri biraraya getirmek olan İZOT, bu amaçla onların sosyalleşmelerini sağlamak, kendilerine olanak verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek, ailelere motivasyon sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacını misyon edinmiştir.
Dünyada otizmli bireylerden kurulmuş en büyük orkestra ve koro olan İZOT, bu güne kadar yurtiçi ve yurtdışında toplamda 260 konser vermiştir. Yurtdışında Azerbaycan, Kanada, Macaristan, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan ve Kazakistan’da sahne almıştır. Belgesellere ve televizyon programlarına konuk olmuştur. İZOT hakkında İngiltere, Almanya ve Türkiye’de yüksek lisans tezleri yapılmıştır.
Farklı etkinliklerde; Mustafa Ceceli, Nil Karaibrahimgil, Selda Bağcan, Behzat Uygur, Yiğit Özşener, Mansur Ark, Hakan Küfündür, Leman Sam, Koray Avcı, Metin Özülkü, Hüsnü Şenlendirici, Mehmet Erdem, Aslı Güngör, Cengiz Bozkurt, Beyazit Öztürk, Seda Sayan, Murat Boz, Hadise, Ceyhun Yılmaz ve Haluk Levent ile birlikte sahne almıştır.
Yaş ortalaması 25 olan İZOT’un, zaman içinde akademik müzik eğitimi alan katılımcıları da olmaya başlamıştır. Güzel Sanatlar Liselerinin müzik bölümlerinde başlayan bu akademik süreç yüksek lisans aşamasına kadar ulaşmıştır. 4 katılımcının üniversite mezunu olduğu İZOT’ta 8 katılımcı üniversitelerin müzik bölümlerinde lisans öğrencisidir. Ayrıca 1 katılımcı yüksek lisans, 1 katılımcı ise doktora eğitimlerine devam etmektedir.
11,5 yıllık İZOT deneyimi ve birlikte müzik yapmanın sosyalleşme üzerindeki olumlu etkilerini gördükten sonra; özellikle okul öncesi dönemdeki otizmli çocukları sosyal hayata alıştırabilmek, arkadaşlık ilişkilerini geliştirebilmek, çocukların komut alma becerilerini geliştirebilmek ve iyi bir müzik altyapısı oluşturabilmek için 2017 yılında İZOT MİNİ grubu kurulmuştur. Gönüllü üniversite öğrencilerinin de desteğiyle çalışmalarını sürdüren grupta yaklaşık 20 katılımcıya ulaşılmıştır.
İZOT, 34 doğumda 1 tanı alındığı bilinen otizmli çocuklar ve ailelerine yol gösterici olabilmek, ailelerin çocuklarına olan güvenlerini ve kendi motivasyonlarını üst seviyelere çıkarmak, diğer ailelere örnek model oluşturabilmek, kendilerine olanak verildiğinde otizmli bireylerin neler yapabileceklerini göstermek ve toplumsal farkındalık oluşturmak adına üstlendiği misyonu devam ettirecektir…
Yurtdışı organizasyonlardan davetler almaya devam eden İZOT, sponsor bulabilmesi durumunda uluslararası platformda daha fazla sesini duyuracaktır.
Çalışmalarımıza katılım ücretsiz olup, ön değerlendirme sonucu katılımcı kabul edilmektedir. Konser, proje, eğitim ve sponsor talepleriniz için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
2020 yılında;
Mayıs 2020’de Covid-19 pandemi sürecinde İZOT Evden Otizm Festivali’ni düzenledik. Festivalde Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurtdışından online olarak 64 otizmli birey 3 hafta boyunca performans sergiledi. Final gecesi BJK Kabataş Vakfı’nın destekleri ve ünlü konukların katılımı ile gerçekleşti.
Şubat 2020’de TV8 kanalında yayınlanan O Ses Türkiye programında sahne aldık.
2019 yılında;
Ağustos 2019’da Yunanistan’ın Alexandroupolis (Dedeağaç) şehrinde gerçekleştirilen “1. Autism Meeting” kapsamında 2 öğrencimizin katılımıyla sahne aldık.
Haziran 2019’da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kızı Leyla Aliyeva’nın katıldığı “1. Otizm Medeniyet Festivali”nde, Birge ve Sağlam İçtimai Birliyi’nin davetleri ve Haydar Aliyev Vakfı’nın desteğiyle sahne aldık.
Mayıs 2019’da Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da gerçekleşen Juldyzai Özel Gereksinimli Çocuklar Festivali’ne davetli olarak 3 öğrencimiz ile birlikte katıldık. Festival kapsamında düzenlenen yarışmada öğrencimiz Toprak Tahir Kurt çalgı performansı kategorisinde asma davul solo performansıyla 3.’lük ödülü aldı. Festival kapsamında düzenlenen gala konserinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in huzurlarında sahne aldık. Ayrıca Nur-Sultan Büyükelçimiz Sayın Nevzat Uyanık’ın ev sahipliğinde T.C. Nur-Sultan Büyükelçiliği’nde sahne aldık. Nur-Sultan Yunus Emre Enstitüsü’nde ve ORDA Otizm Merkezi’nde de kısa dinletiler gerçekleştirdik.
Mayıs 2019’da TRT Müzik ekranlarında canlı olarak yayınlanan ve sunuculuğunu Metin Özülkü’nün yaptığı Engelsiz Sahne programında sahne aldık.
Nisan 2019’da Ankara’da 2. Meclis Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un karşısında sahne aldık. Bir Devlet Korosu olma isteğimizi kendilerine ilettik. Ayrıca KKTC’de ilk konserimizi verdik.
Nisan 2019’da İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması’nda, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda lisans öğrencisi olan üniversiteli öğrencimiz Sercan Berk Vardar özel kategoride üçüncülük ödül kazandı.
2018 yılında;
Haziran 2018’de Bulgaristan’ın Obzor şehrinde düzenlenen Sea Horse Festivali’nde iki ayrı konser verdik.
Mayıs 2018’de öğrencimiz Doğa Tırpan ve Dr. Orçun Berrakçay; Kazakistan’ın Aktau şehrinde düzenlenen Mangistau Özel Gereksinimli Bireyler Festivali’nde, Aktau Başkonsolosluğu’nda ve başkent Astana’da Büyükelçimiz Nevzat Uyanık’ın katılımları ve Astana Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle toplamda dört ayrı konser verdi.
Nisan 2018’de TRT Belgesel kanalında yayınlanan “Öğrendiğim Her Şey” isimli otizm belgeselinde, TRT Spor kanalında yayınlanan Engelsiz Spor programında yer aldık.
Nisan 2018’de otizm farkındalığı için hazırlanan “Mavi Hayallerim” isimli müzik videosu projesinde yer aldık.
2017 yılında;
Kasım 2017’de İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde lisans öğrencisi olan üniversiteli öğrencimiz Beril Zorlu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle “Müzik ve Engelsiz Yolculuğum-2” isimli projesini gerçekleştirdi. Bu kapsamda ilk olarak 28 Kasım 2017’de Macaristan’ın başkenti Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde bir konser verdi. Beril’e sahnede ailesi ve Dr. Orçun Berrakçay eşlik etti. Dönemin Büyükelçisi Sayın Şakir Fakılı’nın da katıldığı program büyük beğeni topladı, ülkemizde ulusal TV kanallarında yer aldı. Proje kapsamında Beril’in ikinci konseri ise İzmir’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde verdi.
Ekim 2017’de Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde öğrencimiz Recep Ege Altıncıoğlu; 18 yaş üstü performans sanatları kategorisinde Dünya birinciliği ve aynı kategoride öğrencimiz Batuhan Kil; Dünya ikinciliği, 18 yaş altı performans sanatları kategorisinde öğrencimiz Kaan Aybacak; Dünya ikinciliği, spor kategorisinde ise öğrencimiz Doruk Güngör; Dünya üçüncülüğü ödülünün sahibi oldu. Öğrencimiz Caner Serin aynı festivalde piyano dinletisi verdi. İZOT Mini grubumuzdan öğrencimiz Deniz Candoğan ise resim kategorisinde teşekkür belgesi aldı.
Eylül 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Macaristan’da düzenlenen Makel Los Sans Tache Festivali’ne Türkiye’yi temsilen katıldık. Ayrıca Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nde de iki ayrı konser verdik.
Mayıs 2017’de İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması Özel Kategorisi’nde öğrencilerimiz Gizem Demir ve Çağatay Tanık özel kategoride ödül aldılar.
Nisan 2017’de ilk yurtdışı konserimizi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de verdik.
2016 yılında;
3 Aralık 2016 tarihinde İstanbul’da Otizm Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’nda Dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım’ın karşısında sahne aldık ve bir Devlet Korosu olmak istediğimizi kendilerine ilettik.
Ekim 2016’da Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde öğrencimiz Beril Zorlu, performans sanatları kategorisinde ikinci defa Dünya üçüncülüğü ödülü kazandı. Aynı festivalde İZOT’a özel teşekkür belgesi verildi.
Mayıs 2016’da İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması Özel Kategorisi’nde öğrencimiz Doğa Tırpan iki ayrı ödül kazandı.
8 Nisan 2016 tarihinde İstanbul’da Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi kapsamında Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan ve Bakanlarımızın karşısında sahne aldık.
2016 yılında Londra Roehampton Üniversitesi’nde İZOT’un otizmli çocukların sosyalleşme sürecine etkisi üzerine bir yüksek lisans tezi yazıldı.
2015 yılında;
Ekim 2015’de Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlenen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde öğrencimiz Beril Zorlu, performans sanatları kategorisinde Dünya üçüncülüğü ödülü kazandı.
İZOT Kurucu Şefi
Dr. Orçun Berrakçay: +90 532 559 17 27
İZOT Etkinlik Koordinatörü
Semra Güngör: +90 533 342 87 39
Email: muzikveotizm@hotmail.com